[O2] TUTORIAL - Montaż podświetlenia przestrzeni na nogi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Wally
    odpowiedział(a)
    Lesiu34, zanim mistrz krzynol wyrwał mi ok 20 metrów kabla :wink:
    to podświetlenie skarpetek, boczne drzwi - oczywiście przód i tył miałem podciągnięte pod lampkę w podsufitce
    Żadnych błędów nie było - ale jak już się bawisz to może poszukaj innego bordnetza :?:
    Kto wie co będziesz chciał w przyszłości zrobić jeszcze :szeroki_usmiech

Zostaw komentarz:

• Lesiu34
    odpowiedział(a)
    Koledzy, pomóżcie. Elektryk zamontował mi podświetlenie jak w tutorialu. Wszystko podłączone do właściwych miejsc. Bordnetz niestety nie przyjmuje kodowania. Byłem u trzech elektroników, którzy próbowali VCDSem, VASem i polegli. Wygląda to tak: w VAS nie ma w ogóle opcji podświetlenia przestrzeni wokół nóg. A VCDS wywala błąd: kodowana liczba musi się zawierać w zakresie 00000-99999. Coś takiego jak tu: http://audiforum.us/threads/workshop...p-please.3015/ i za nic nie da się tego zmienić. Elektronik wbił kod serwisowy do Octavii 12233 - nie pomogło. Po kontakcie mojego elektronika z jego znajomym elektronikiem z ASO Skody ich elektronik stwierdził, że każdy bordnetz powinien tą funkcję zakodować. Ale stuprocentowo pewien tego nie był. Kolega krzynol podpowiedział, że istnieje możliwość, iż mój bordnetz tej funkcji po prostu nie obsługuje i już, mimo, że to wersja 23 bit (ale nie wiem jaki numer bordnetza - na pewno 3C0 937 049 -ale nie znam końcówki). W takim wypadku gdzie można podłączyć podświetlenie nóg?
    1. krańcówki drzwi - ale tracę na tym opóźnienie podświetlenia no i działa tylko po tej stronie po której drzwi są otwarte
    2. pod lampkę oświetlenia wnętrza - ale czy się da? 4 żarówki w5w ciągną około 2 amper - czy to nie za dużo i elektronika auta nie będzie wykazywać błędu? Ewentualnie - wymienić w5w na ledy?
    3. jakieś inne pomysły?

Zostaw komentarz:

• andrzej111
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez krzynol
    wogóle całej tapicerka/wygłuszeń jest 2x więcej
    Jak widziałem jakieś manuale z Audi to właśnie to mi się rzuciło w oczy, że plastiki podklejone wygłuszeniem, wszystko grubsze itd.

Zostaw komentarz:

• sebastian7905
    odpowiedział(a)
    ale to je OOOO

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    bishop, eee
    ładnie to wygląda, ale ja jako tradycjonalista (aczkolwiek liberalnych poglądów) zostaję przy żółtym

[ Dodano: Pią 03 Sty, 14 22:30 ]
    ostatnio A4 B7 miałem na warsztacie i tam ta wykładzina dolna nad nogami
    jest bardzo sztywna (częściowo plastikowa) i lampeczki siedzą idealnie

Zostaw komentarz:

• bishop
    odpowiedział(a)
    A Kowal mówił żeby patykiem g..a nie rozgrzebywać.
    Ani to nasza octavia, rozkład na nogi jakiś boczny, klamek nie widać, podsufitka daje jak chce.

Chyba już wszytko było jasne w temacie, robisz pseudo ori za 400pln/ z pomocą fachowców z forum/ , albo 40 pln za ledy, tak jak przedstawiłem i czego nie zmienię.

Zostaw komentarz:

• andrzej111
    odpowiedział(a)
    A tu przykład jak powinno wyglądać oświetlenie kabiny w LEDach
    -klamki
    -nogi
    -podsufitka

Zostaw komentarz:

• kowal 2002
    odpowiedział(a)
    Panowie to miał być tutorial a robi się onet :evil: . O gustach się nie dyskutuje i każdy robi jak mu pasuje. Więc prosiłbym o konkrety, albo na "Mikołajki" będą :banan a nie rózgi...

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez bishop
    części to wyżej kolega napisał 250pln.
    przesadził grubo

Ale takiego egzemplarza jeszcze nie widziałem , 2 razy pisać nick i 2 razy spie...ć
    to je dobre :diabelski_usmiech

Zostaw komentarz:

• bishop
    odpowiedział(a)
    bordnetz to inna sprawa, bo nie służy tylko do lampek, a wręcz lampki są marginalnym dodatkiem
    Ale bez właściwego lampki nie pójdą , trzeba kupić i koniec, strzelam że używka to ze 2stówki :?: . a montaż wszystkiego starczy 100pln?, bo części to wyżej kolega napisał

250pln.

Oj bishkopt bishkopt... :| :| miszczu ciętej riposty...
    Ale takiego egzemplarza jeszcze nie widziałem , 2 razy pisać nick i 2 razy spie...ć 1

Zostaw komentarz:

• KulfonP
    odpowiedział(a)
    Ładnie , nie ma to jak ledy :lol:

O tym, że ja mam na modułach wiecie tylko Wy i ja, reszta ludzkości 99,99% o tym nie będzie wiedziała :lol: , /a nawet ma to w d.../, liczy się efekt wizualny, a dla mnie jeszcze jakosć montażu , niezawodność i cena. Nikt nie będzie wsadzał głowy pod fotel, żeby zobaczyć szkiełka z napisem skoda, ...ale gdyby miały być na wierzchu widoczne wtedy nie miałbym wyjścia i zakałdał ori.

Zamieszczone przez KulfonP
    Sorry ale zalatuje mi to oświetleniem mebli w kuchni... nigdy bym nie sprofanował swojego auta w ten sposób
    Jak nie masz nic do przedstawienia to nie śmieć w temacie...bo Mikołaj przyniesie ci wibrator :diabelski_usmiech
    Oj bishkopt bishkopt... :| :| miszczu ciętej riposty...

Zostaw komentarz:

• kazek103
    odpowiedział(a)
    Ponawiam pytanie
    Regulacja na maxidot + - 5% ustawiłem na minimalne oświetlenie podczas jazdy 20%, czy da się ustawić jeszcze mniej przy pomocy VCDS ?

Cena moda to ok 250 zł i własna praca, wszystko profes. wpięte w centralkę i zakodowane
    + wtyczki pod fotelami (bardzo trafna sugestia kolegi andrzej111).

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    ja już nie będę się ledów czepiał, bo to insza inszość

ale podłączenie pod lampkę sufitową?!
    jak w jakimś Golfie 3, gdzie tylko tak dało się to zrobić
    a jak w dzień otworzysz drzwi to lampka górna się zapala i nogi też?
    bo widzisz w rozwiązaniu ori, w dzień (czyli DRL) nie zapalają się bez potrzeby lampki nóg, a lampka górna się zapala

a gdzie menu "footwell light" w maxi
    a gdzie regulacja jasności w maxi?
    a gdzie doświetlanie nóg podczas jazdy?
    i gdzie regulacja jasności poprzez regulator lub automatyke
    gdzie niezależność i autonomiczność tych lampek?

EOT z mojej strony na ten temat

bordnetz 30B do O2 obsługuje ledy w lampkach, czyli nie zgłasza błędów
    sterowniki do O2FL/Tour chyba też to mają od razu wbudowane

Zostaw komentarz:

• DJ MŁODY
    odpowiedział(a)
    chłopaki nie bijmy piany

niech każdy sobie rzeźbi w swoim autku jak chce

dajmy tu konkrety tzn.: nr części , gdzie kupić , jak podłączyć , jak zakodować

aby każdy mógł sobie moda zrobić według uznania :wink:

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    lampki z wtyczkami po 15zł
    kodowanie to zaznaczenie jednego bitu
    przewodów dużo mniej niż u Ciebie bo około 3m

bordnetz to inna sprawa, bo nie służy tylko do lampek, a wręcz lampki są marginalnym dodatkiem

Zostaw komentarz:

• bishop
    odpowiedział(a)
    Ładnie , nie ma to jak ledy :lol:

O tym, że ja mam na modułach wiecie tylko Wy i ja, reszta ludzkości 99,99% o tym nie będzie wiedziała :lol: , /a nawet ma to w d.../, liczy się efekt wizualny, a dla mnie jeszcze jakosć montażu , niezawodność i cena. Nikt nie będzie wsadzał głowy pod fotel, żeby zobaczyć szkiełka z napisem skoda, ...ale gdyby miały być na wierzchu widoczne wtedy nie miałbym wyjścia i zakałdał ori.

myślałem, że po ludzku z bordnetza jest to puszczone
    A możesz podac koszty Twojego półdruta :P , czyli wymiana bordnetza / bo w turze chyba trzeba wymieniać/, lampek, kabli, montażu i kodowania, po prostu , przyjeżdzam do Ciebie zostawiam samochód i za 4 godziny odbieram z lampkami, wszystkie części Twoje i montaż ile muszę zapłacić ?

Sorry ale zalatuje mi to oświetleniem mebli w kuchni... nigdy bym nie sprofanował swojego auta w ten sposób
    Jak nie masz nic do przedstawienia to nie śmieć w temacie...bo Mikołaj przyniesie ci wibrator :diabelski_usmiech

Zostaw komentarz:

• kazek103
    odpowiedział(a)
    Mod zakończony, ori lampki z wkładami led.

Regulacja na maxidot + - 5% ustawiłem na minimalne oświetlenie podczas jazdy 20% czy da się ustawić jeszcze mniej przy pomocy VCDS ?
    Załączone pliki

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    zalatuje mi to oświetleniem mebli w kuchni
    dobrze powiedziane

Zostaw komentarz:

• KulfonP
    odpowiedział(a)
    Chłopaki tylko przy odsprzedaży auta nie zapomnijcie dołączyć uaktualnionych schematów elektrycznych kupującemu :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech

Zostaw komentarz:

• andrzej111
    odpowiedział(a)
    Wszystkie kabelki zaizolowane taśma tekstylną tesa,/taka jak oryginalne wiazki/ coby się nie przetarły i antyświerszczowo
    Sprostujmy, ORI taśma to coroplast a nie TESA.

Do kompletu ledów potzreba jeszcze rodzielacz ok 7pln z alle. Dolutowany pod prawy przycik górnej lampki wnętrza, kabelek puszczony prawym słupkiem, a sam rozdzielacz przyklejony taśma dwustronną za dmuchawą.
    4 sztuki przedłużaczy /ok 3pln/ z alle- 2x2m i 2x3m, przylutowane do modułów led.
    A podobno ORI rozwiązanie to dużo roboty

BTW, nie wiem skąd teoria o grzaniu się i wysokim poborze prądu ORI ledów

Nie znasz się, spuść powietrze bo pękniesz

Zostaw komentarz:

• KulfonP
    odpowiedział(a)
    Do kompletu ledów potzreba jeszcze rodzielacz ok 7pln z alle. Dolutowany pod prawy przycik górnej lampki wnętrza, kabelek puszczony prawym słupkiem, a sam rozdzielacz przyklejony taśma dwustronną za dmuchawą.
    4 sztuki przedłużaczy /ok 3pln/ z alle- 2x2m i 2x3m, przylutowane do modułów led.

Wszystkie kabelki zaizolowane taśma tekstylną tesa,/taka jak oryginalne wiazki/ coby się nie przetarły i antyświerszczowo :szeroki_usmiech
    Sorry ale zalatuje mi to oświetleniem mebli w kuchni... nigdy bym nie sprofanował swojego auta w ten sposób :|

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    Dolutowany pod prawy przycik górnej lampki wnętrza
    myślałem, że po ludzku z bordnetza jest to puszczone
    a tak to IMHO drut niesamowity

Zostaw komentarz:

• bishop
    odpowiedział(a)
    Nie

Musi być oryginalna ,bo inne źle kleją i śmierdzą
    bardziej ta

Zostaw komentarz:

• piotrek_os
    odpowiedział(a)
    Wszystkie kabelki zaizolowane taśma tekstylną tesa
    http://allegro.pl/tasma-tekstylna-19...695559857.html cos takiego?

Zostaw komentarz:

• bishop
    odpowiedział(a)

Wszystkie kabelki zaizolowane taśma tekstylną tesa,/taka jak oryginalne wiazki/ coby się nie przetarły i antyświerszczowo :szeroki_usmiech
    Załączone pliki

Zostaw komentarz:

Pracuję...